Åttende desember – Liker Oslos Julekalender:
På Furuset bor det folk fra 140 forskjellige land og her ligger parkour- og landskapsparken, Verdensparken. Navnet gjenspeiler befolkningen på Furuset og skal være et møtested for mennesker fra hele verden!
Verdensparken inneholder, foruten et treningsanlegg for parkour, et eget lekelandskap til bruk sommer som vinter, syv møteplasser med benker, griller og bålpanner, akebakke om vinteren, en bekk som renner gjennom parken, og Verdensplassen, en stor kunstnerisk utformet møteplass med vannspeil og steindekke.
Parkourparken
Treningsanlegget for Parkour er enestående i Norge og inspirert av Team Jiyos parkourpark i Danmark. Parkour er en bevegelsesidrett der alle kan delta. En hinderløype der man skal komme seg fra et punkt til et annet på en mest mulig effektiv måte.
Lekelandskapet
Det ble bestemt at det skulle brukes mest mulig naturmateriale og gjenbruk av stein fra kommunens lager i lekelandskapet. Her er det gjenbrukte gatestein i dekker, kanter og vannrenner. I kløften mellom lekeområdet og akebakken, er det benyttet gjenbrukte flomversnblokker fra Akerselva.
Lekeområdet inneholder også særegne leke- og klatrestativer i ferrosement som er spesiallaget til lekelandskapet av den danske kunstneren Hans Henrik Øhlers. Her fungerer kunsten som klatrestativer. Parken er ikke bare en lekeplass, men også en møteplass med et amfi og sittegrupper.
Verdensplassen
Bydelen gjorde mangfoldet blant befolkningen i området til sin parks tema. Furuset har vært og er et sted som folk flytter til. Først fra andre steder i Norge, senere fra hele verden. Mennesker som har flyttet eller flyktet fra steder, og har måttet forlate mye.
I Verdensparken er kunstverket Elvebank fra 2015 av Torgeir Husevaag integrert som en møteplass i det som kalles Verdensplassen. Utgangspunktet for ideen bak kunstverket var Senterbekken som ble lagt i rør som følge av utbyggingen av Furuset på 1970-tallet. I forbindelse med opparbeidelsen av parken ble bekken hentet frem i dagen igjen. Samspillet mellom tilbakeføringen av Senterbekken og fortellingene til beboerne om elver og bekkeløp de husker, men har forlatt, er et symbolsk element i verket.
Elver fra hele verden
Elvebank består av et steindekke i larvikitt, hvor elver fra hele verden er risset inn i overflaten. Selve plassen består av larvikittheller, som er fargeslipt i et mønster etter kunstnerens tegninger, et relieff av elver. Prosjektet består også av større steiner, såkalte «deltasteiner», som er plassert ut både på larvikittdekket, og som sittekanter og hoppesteiner. Midt på plassen er det støpt et betongbasseng som fungerer som et vannspeil.
Elvebank henspiller på «tapte elver», fortellinger om elveløp som ikke finnes lenger. De slyngete linjene kan ses som en samling geografiske utsnitt som representerer elver fra hele verden, slik de blir husket av mennesker som nå bor på Furuset.
Atlas over Verdensplassen
Til sammen består Elvebank av 113 elementer, alt fra lange strekk tatt fra verdens største floder, til små biter fra de minste bekkene. Begrunnelsene for hvorfor hver av dem er plukket ut er like varierte. Siden verket er fullt av referanser som ikke kommer direkte fram, har kunstneren laget en bok om prosjektet; Atlas over Verdensplassen, som inneholder info og bakgrunnsmateriale, supplert med håndtegnede kart og illustrasjoner.
Elvebank skal symbolisere mangfold, men konseptet er komplisert. For å få noe ut av dette, må du lese på plakaten for å forstå! Uansett, her er det fint å være!
Legg igjen en kommentar