Tjuetredje desember – Julekalender 2020:
1. juledag er det premiere på filmen Den største forbrytelsen, løslig basert på Marte Michelets dokumentarbok med samme tittel fra 2014, (ikke hennes kontroversielle bok Hva visste hjemmefronten fra 2018). Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, regi av Eirik Svensson. Med Jakob Oftebro i hovedrollen som Charles Braude.
Filmen fokuserer på de norske jødiske ofrenes historie under krigen. I sentrum står en vanlig norsk arbeiderfamilie, Braude-familien, fra Günerløkka. Da skipet Donau forlot Akershudskaia med kurs for Auschwitz-Birkenau, med 529 norske jøder om bord, var det flere fra Braudefamilien blant dem. Til sammen ble 773 jøder deportert fra Norge og bare 35 overlevde.
Stedet for erindring
Har du lagt merke til de åtte stolene, rustne, i støpt jern, de er tomme og uten seter. De er stilt opp i par eller enkeltvis, vendt mot havet med muren til Akershus festning bak?
Det er den anerkjente britiske skulptøren Antony Gormley (født 1950) som har laget dette lavmelte minnemonumentet på Akershuskaia. I oktober 2000 ble monumentet gitt i gave fra den norske stat, og Gormley vant den utlyste konkurransen. Han kalte sitt vinnerutkast for Place of Remembrance – Sted for erindring – stolene er et monument reist til minne om jødene som ble deportert 26. november 1942 og 25. februar 1943. Da ble norske jøder deportert her fra Akerhuskaia og fra Filipstadkaia.
Holocaust kan ikke skildres
Gormley beskrev sitt forslag blant annet slik:
”Holocaust kan ikke skildres. Jeg ønsker at dette skal være et sted som huskes – å bygge en bro mellom de levende og de døde slik at de grusomme hendelsene og deres konsekvenser aldri skal glemmes. Stedet er i seg selv stemningsfullt og behøver bare minimalt med intervensjon. Tilstedeværelsen av den store, ekskluderende festningsmuren og fjorden er mektige katalysatorer for fantasien. Og trærne står der som vitner til tiden og tidens gang”.
Gormleys stoler er kopier av helt vanlige stoler som fantes på 1940-tallet, de står både samlet og alene og representerer både enslige og familier. Stolene står vendt mot kaia der jødene gikk ombord i Donau. De store trærne står rundt som snart de eneste vitnene til hendelsene her!
På den internasjonale Holocaustdagen, 27. januar 2021, kl 15.00, ved Stedet for erindring, markeres det at det er 76 år siden at Auschwitz-Birkenau ble frigjort.
Les om flere Osloskulpturer:
Legg igjen en kommentar