Åttende desember – Julekalender 2020:
Hva har Romas Spansketrapp å gjøre i en julekalender om Oslos skulpturer? Ingenting egentlig, hvis ikke dere som meg er over gjennomsnittet interessert i alt som er italiensk da! Da er det nemlig lett å koble alt til romerne og Roma, for det meste kommer jo opprinnelig derfra!
I dag, åttende desember feires Immaculate Conception Beatae Mariae Virginis til ære for Jomfru Marias uplettede unnfangelse (det vil si at hun er født uten spor av arvesynd). En lang historie, les hva jeg har skrevet om det HER!
Klokken 16.00 pleier paven å komme til Piazza de Spagna, ved Spansketrappen for å krone søylen – Colonna dell’Immacolata – med en blomsterkrans. Søylen ble satt opp her i 1857 til ære for Jomfru Maria.
Og hvor kommer Oslos Spansketrapp inn?
Den monumentale Oslotrappen jeg tenker på er den som forbinder Uelands gate og Fougstads gate. Her er det et italienskinspirert trappeanlegg i skifer, kleberstein og granitt, i det som heter Ila-komplekset. Bygget i perioden 1918-1931, rett ovenfor Alexander Kiellands plass.
Trappen har flere romerske elementer, som den monumentale layouten med flere avsatser, som med litt velvillighet absolutt kan ligne på en nedskalert Spansketrapp. På husveggen øverst henger det et våpenskjold med tre bier. Det likner på våpenskjoldet til den italienske adelsslekten Barberini. De har alltid strødd om seg med bier på alt de har donert penger til (særlig på mange strategiske steder i Roma). Har de vært her på Ila også? Neppe, men biene i våpenskjoldet får meg i hvert fall i Romastemning.
Nederst i trappen er det plassert to bronseulver på hver side, den ene er ulvemor med sitt barn, kan det være Romulus? Antakelig ikke, Romulus ble riktignok i følge sagnet diet av en ulvemor, men han var en kongesønn og ikke et ulvebarn!
Ulvetrappa
Trappen kalles rett og slett for Ulvetrappa, på grunn av ulveskulpturene i bronse som vokter trappen på hver sin side nederst mot Uelands gate. Utformet av kunstneren Dyre Vaa (1903-1980) og avduket i 1930. Det offisielle navnet er Ilatrappa, etter det storslåtte Ila-komplekset med 725 leiligheter. Fra 1926 til 1931 ble dette komplekset det siste store byggeprosjektet kommunen selv sto for i mellomkrigstiden. På denne tiden var det viktig å fokusere på helse og boforhold i motsetning til slutten av 1800-tallets profittbygging, med små leiligheter bygget raskt og dårlig. Arkitekten, planleggeren og reguleringssjefen Harald Hals (1876-1959) sto bak de langstrakte bygningene, satt opp i symmetriske grupper rundt store gårdsplasser etter klassiske prinsipper. Her skulle det ikke være trange og mørke rom som i arbeiderstrøkene ved Akerselva, selvom leilighetene var små. Også vår monumentale trapp ble tegnet under ledelse av Harald Hals.
Midt i trappen står det også en liten skulpturfontene, som får meg tilbake til Norge og virkeligheten igjen. En liten bjørnunge fra 1970: Bjørn som klør seg av Arne Vigeland.
Hadde det vært litt varmere i været, og hadde det vært noen blomsteroppsatser dandert oppover trappen. Hadde det sittet folk fra hele verden og kost seg oppover trappetrinnene og hadde det ikke det sust så veldig fra trafikken i Uelands gate…… Ja, da hadde jeg trodd jeg var ved Spansketrappen og ventet på at pave Frans skulle dukke opp med sin blomsterkrans for å krone Mariasøylen, slik han gjør på denne dagen hvert eneste år. Unntatt i år da! Under pandemier må selv Jomfru Maria klare seg uten blomster på sin store dag.
Astrid Sletbakk says
Jeg er en hund etter såkalt unyttig informasjon. Livets salt kaller jeg det. Men så er det slik at alle disse dryppende med informasjon og kunnskap slett ikke er unyttig, men et fabelaktig redskap for å pirre nysgjerrigheten og for å åpne blikket for utviklingen og historien som omgir oss. Takk, Marianne, for disse daglige kunnskapsdryppene!
Marianne says
Hehe takk Astrid, Oslo har mye nyttig og unyttig å by på!❤️