to timers vandring i Ekebergparken ned Steinalderstigen til Middelalderparken
Ekebergparken ligger i et av Oslos mest kulturminnerike områder. Her er det spor av menneskelig bosetning som går mange tusen år tilbake. Mot slutten av den siste istiden for ca 25.000-12.000 år siden, dekket et tykt islag store deler av den nordlige halvkule. Tyngden av isen trykket jordskorpa så mye ned at havnivået i Oslo var 221 meter høyere enn i dag. Da klimaet ble mildere og isen begynte å smelte og vekten av isen forsvant, begynte landmassene å stige. De første steinalderjegerne slo seg ned på toppen av Eikaberget for ca 10.000 år siden, da var dette området blitt tørt land. Vi starter vår vandring ved helleristningene i "Familiedalen" ved Kongshavn videregående skole.
Ekebergparken
Kommunen kjøpte Ekeberghøyden (kalt Eikaberget i middelalderen) i 1889 for å anlegge Folkepark her. Det ble anlagt grusveier for at byens befolkning skulle få lys og luft, og nyte utsikten over byen og Oslofjorden. En musikkpaviljong ble oppført i 1907 og Ekebergrestauranten i 1916.
Det tok ti år fra Christian Ringnes lanserte ideen til skulpturparken - Ekebergparken - til den ble ferdigstilt i 2013 med 30 skulpturer. I dag har parken 43 skulpturer, alle utvalgt av et kunstfaglig utvalg. De er spredt ut over hele parken og vi skal se ca halvparten av dem.
Skulpturene i Ekebergparken
Det unike med Ekebergparken er at vi vandrer forbi der steinaldermannen risset inn sine dyr i fjellet, flere krigsminnesmerker, og vi ser hvor Edvard Munch trolig opplevde sitt skjellsettende skrik og samtidig kan vi beundre en klassisk skulptur av Rodin og Renoir side om side med det siste innen samtidskunst. Parkens nyeste skulpturtilskudd We come in peace, av den amerikansk-pakistanske kunstneren Huma Bhabha, skal vi selvsagt også få med oss!
Steialderstigen
Vi går ned stien som kalles Steinalderstigen, en ganske bratt sti ned til Middelalderparken med storslagen utsikt over byen. Herfra har vi også en fin oversikt over hvor gamle Oslo lå i middelalderen. Underveis skal vi se hvordan landskap og livsbetingelser endret seg fra havet sto på toppen av Ekeberg i eldre steinalder til bronsealderen da stranden lå ved foten av Ekebergskrenten.
Middelalderparken
Nede i Middelalderparken får du høre litt om Oslos historie fra år 1000 og frem til byen brant og ble flyttet i 1624. Ved vannspeilet ligger ruinene av det en gang så storslagne kongelige kapellet - Mariakirken - og Kongeborgen. Middelalderparken er fremdeles lidende under Follobane-utbyggingen, det hele skal stå ferdig i slutten av 2022! Vi skal høre om kommunens og foreningen Middelalder-Oslos mange planer for området.
Oslo Torg og Minneparken
Oslo Torg var gamle Oslos sentrum, her møttes byens fire viktigste gater; Bispeallmenningen, Nordre strete og de to hovedgatene Østre- og Vestre strete med sine salgsboder. Rett ved ligger Oslo Ladegård og Minneparken også kalt Ruinparken, med ruinene av Hallvardskirken, Olavsklosteret, Olavskirken og Korskirken.
Vi avslutter turen på St. Halvards plass der skomakerne holdt til. Det tar bare ti minutter å gå til Bjørvika med barer og restauranter!
Denne byvandringen - Skulpturvandring i Ekebergparken til Middelalderparken - tar to timer. Vi går på stier og i litt bratt terreng, så gode sko er nødvendig!
Ta med kollegaer, venner eller familie på byvandring med Liker Oslo ❤️ Eller gi bort en byvandring i gave. Vi følger smittevernreglene som til enhver tid gjelder for Oslo.
Priser
2 timer byvandring for gruppe 1-10 personer kr 2000,-
3 timer byvandring for gruppe 1-10 personer kr 2500,-
Vi tar forbehold om prisjusteringer.