Tre timers vandring fra Løren skulpturpark til Tøyen
Vi går av på Løren som er Oslos nyeste T-banestasjon fra 2016, som også kalles "Den blå stasjonen". Her beundrer vi fresken til Sverre Wyller. Vi tar rulletrappene opp 26 meter til Løren torg.
Løren skulpturpark
I Peer Gyntparken på Løren er det utplassert 23 figurative skulpturer basert på scener fra Henrik Ibsens Peer Gynt, som han skrev i Italia i 1867. Her representert av amerikanske Jim Dines skulptur i bronse, Bruderovet. Peer Gynt-parken ble åpnet i Ibsen-året 2006. Bak kunst-satsningen på Løren står Selvaag Gruppen som har bygget 1500 boliger i området. Familiebedriften Selvaag har siden 1950-tallet utplassert skulpturer i tilknytning til sine boligprosjekter.
Torshovdalen
Vi går videre til Sinsenkrysset, og vi undrer oss over at en gang var dette et lite kryss med en kiosk i midten, til dagens veianlegg over tre plan. Vi går under det hele og vi skuer utover Torshovdalen og den fantastiske utsikten over Oslo sentrum og fjorden. Vi går ned til Marianne Heskes Hodet N.N. og vi får høre om hva de røde strekene og tallene som er tegnet inn på skulpturens hode betyr!
Carl Berners plass
Vi vandrer gjennom Rodeløkka kolonihager, Oslos eldste kolonihage. Her får vi en liten forsmak på Oslos veggmalerier. Vi går ned til Carl Berners plass og gjennom minneparken, Dette er et fint sted, som hedrer Carl Fredriksens Transports heroiske redning av ca 1000 mennesker, ca halvparten jøder i 1942-43. Deretter går vi gjennom den nylig oppgraderte parken tilhørende Norsk Billedhoggerforening.
Ola Narr og Tøyenparken
Vi går over til høyden kalt Ola Narr. Hvorfor heter det Ola Narr her? Og hvordan var det mulig å arrangere hoppkonkurranse herfra 17. mai 1948? Vi fortsetter forbi det som snart skal bli det nye Tøyenbadet (i 2023) og vi ser på skulpturen Vindfruen rett nedenfor. Vi dveler litt ved spørsmålet: Hvordan hadde Oslo sett ut hvis Slottet lå i Tøyenparken? Ja, Tøyen ble vurdert som beliggenhet for Karl Johans slott! Deretter går vi forbi "gamle" Munchmuseet og videre til Tøyen Torg.
Gatekunst på Tøyen
Da det ble bestemt at Munchmuseet skulle flyttes til Bjørvika i 2013, skulle det satses stort på Tøyen via Tøyenløftet. Blant annet er det blitt satset på veggmalerier, som er en fin måte å fargelegge ellers triste og grå byrom. Vi skal gå forbi en del av disse fargerike veggene, utført både av norske og internasjonale veggmalere. Tøyen har tatt mål av seg til å bli Skandinavias største utendørs galleri!
Vi avslutter vandringen ved Tøyen Torg og Tøyen T-banestasjon. Her er det også muligheter for å spise og drikke.
Denne byvandringen - Skulptur- og gatekunstvandring fra Løren til Tøyen - tar tre timer.
Ta med kollegaer, venner eller familie på byvandring med Liker Oslo ❤️ Eller gi bort en byvandring i gave. Vi følger smittevernreglene som til enhver tid gjelder for Oslo.
Priser
2 timer byvandring for gruppe 1-10 personer kr 2000,-
3 timer byvandring for gruppe 1-10 personer kr 2500,-
Vi tar forbehold om prisjusteringer.