Første desember – Julekalender 2021:
Ruth Maiers plass på hjørnet av Glükstads gate, Dovregata og Krumgata hedrer Ruth Maier (1920–42), en attenårig jødisk gymnasiast fra Østerrike som kom til Norge som flyktning i 1939. 26. november 1942 ble hun arrestert i den store jødeaksjonen og deportert til Tyskland med skipet Donau. Ved ankomsten 1. desember ble hun drept i Auschwitz sammen med flere hundre andre jøder.
Møte
Først da krigen var slutt fikk forfatteren Gunvor Hofmo vite hva som var skjedd med kjæresten Ruth Maier. Bare få dager etter ankomsten fra Norge ble alle kvinner og barn fra Donau gasset i hjel. Med sine dikt setter Hofmo ord på smerten, håpløsheten og ensomheten mange følte i årene etter andre verdenskrig.
Til benken på Ruth Maiers plass har jeg tatt med meg diktet Møte fra Hofmos debutsamling utgitt i 1946. Diktet begynner med linjene;
Slik en regntung kveldstund
kjenner du det er henne,
en jødisk venninne de drepte,
hun hvis lik de lot brenne
sammen med tusen andres.
Snublesteiner
Da Ruth Maier ble arrestert bodde hun i pensjonatet for unge kvinner, Englehjemmet i Dalsbergstien 3, rett opp gaten for plassen her. I 2010 ble en snublestein for Ruth Maier montert på fortauet utenfor det som en gang var pensjonatet. Det var en av de første norske «snublesteinene» som ble satt ned av den tyske kunstneren Gunter Demning som en av mange slike snublesteiner i et internasjonalt prosjekt.
Ruth Maiers Dagbøker
Ruth Maier var en mangfoldig begavelse, som billedkunstner, skribent og skuespiller. Fra tolvårsalderen av og livet ut skrev hun dagbøker, som også inneholder dikt og kortprosatekster. Hun etterlot seg åtte bind, som venninnen Gunvor Hofmo tok vare på i femti år, og prøvde å få gitt ut på 1950-tallet, uten å lykkes.
Etter Hofmos død i 1995 ble Ruth Maiers skrifter funnet – og Ruth Maiers dagbok så dagens lys i 2007, utgitt i norsk oversettelse av Jan Erik Vold. Den vakte stor oppsikt, også internasjonalt. Den er oversatt og utgitt i tolv land. Vi får en kontinuerlig livshistorie fra 1933 til 1942 med opptegnelser og refleksjoner, om hvordan hun som jødinne og ungt menneske levde og kjempet seg fram, før og under Hitlers regime.
Skulpturen i Vigelandsparken
Våren 1942 sto Ruth Maier modell for Gustav Vigeland, og skulpturen Overrasket som står i Vigelandsparken forestiller henne. Imidlertid er ansiktet på skulpturen Inga Syvertsen som sto modell da Vigeland påbegynte skulpturen nesten 40 år tidligere. Gips-skulpturen sto på Vigelandmuseets lager inntil den ble støpt i bronse og plassert syd i parken i 2002.
Live Hov says
Kjære Marianne
Nå har jeg «åpnet» de to første lukene i julekalenderen – spennende tekst og fine bilder i begge! Hvis det var en julekalender i fjor også, gikk jeg dessverre glipp av den. Men nå vil jeg passe på å følge kalenderen videre. Tusen takk!
Beste hilsen Live
Marianne says
Kjære Live
Så hyggelig at du vil følge årets julekalender!
Hilsen Marianne