Tolvte desember – Julekalender 2021:
I dag er det 158 år siden Edvard Munch ble født, 12. desember 1863, på gården Engelaug i Løten. Han ble døpt to ganger her. Først en hastedåp hjemme, fordi han var så svakelig, og senere i Løten kirke 15. april 1864. Familien Munch bodde ikke i Løten så lenge, de flyttet til Christiania allerede i 1864, fordi Edvards far fikk jobb som nasjonal korpslege der. Selv om familien Munch flyttet fra Løten til Christiania, holdt de kontakten med familien Thingstad på Engelaug. Her opplevde Edvard både som 11- og 18-åring glade og bekymringsløse sommeruker. Familien Munch omtalte Engelaug som «Engelhaug» fordi menneskene der var så snille. Ole Thingstad som var sønn på gården, ble en god venn som Edvard holdt kontakten med hele livet og som han besøkte på Engelaug så sent som i 1938. Løten ble fristedet og barndomsparadiset Munch aldri glemte.
Munch
Jeg skal feire dagen med et besøk i Munchmuseets 12. etasje, der står det noen flotte benker som er innbydende å sette seg på. Utsikten kan ikke selv de mest surmagede klage på! For kritikk har det jo vært. Jeg skal ikke kjede dere med alt som er sagt og skrevet om MUNCH; om beliggenheten, arkitektene, materialene, navnebytte og kunstneren……..men bare nøye meg med noen fakta:
- et av verdens største museer tilegnet én kunstner
- tegnet av det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros
- 26 313 m2 bruttoareal, 60 meter høyt, 13 etasjer, 11 utstillingssaler
- huser over 26 000 verk av Edvard Munch, inkludert 1183 malerier
- har alltid Skrik utstilt
- skal minimum tilfredsstille et energinivå tilsvarende passivhus
Munchbenkene
Museet ville ha møbler som måtte både være solide og slitesterke, for å tåle slitasje fra et stort publikum. I tillegg stilte museet krav om at møblene skulle ha høy komfort og være estetisk tiltalende. Men, de måtte ikke konkurrere med kunsten på veggene! Og som om ikke det var nok – møblene skulle kvalifisere til Svanemerket.
Det var designerne Jonas Stokke og Andreas Engesvik som fikk oppdraget med å tegne møblene. De har brukt tre år på å designe museumsbenkene. Juryen uttalte:
Vi applauder museet for å satse på norsk design og møbelindustri, og for sin klare visjon gjennom kravene stilt til kolleksjonen. Vi vil også fremheve hvordan bærekraft er vektlagt gjennom hele verdikjeden – fra hvilken type stål de har brukt, til møblenes livsløp.
Fargene
Designerne har utviklet en helt egen fargepalett, som bare møblene på Munchmuseet er sprayet i. De forteller at de brukte latterlig mange timer på akkurat dette leddet i produktutviklingen. De så på hundrevis av Munch-malerier, og blandet egne unike farger. Fargene de utviklet heter Hud, Hår og Natt og henspiller på deres personlige tolkninger av Munchs malerier.
Produksjonsoppdraget ble lagt ut på anbud, og det var vår næringsministers møbeldesignselskap, Vestre som er Norges fremste produsent av utemøbler, som fikk oppdraget sammen med en rekke underleverandører: Vatne møbler har produsert sitteputene, og Jotun har produsert pulverlakk i møbelkolleksjonens signaturfarger.
MUNCHs 12-etasje har både fine benker og byens beste utsikt!
Legg igjen en kommentar