Dag 3: Mærradalsbekken
Mærradalsbekken dannes av mindre bekker fra Holmenkollåsen og Voksenlia. Bekken har ingen tilknytning til innsjøer eller dammer, det meste av vannet kommer fra overflatevann. Den er ca 5,3 km lang og renner sørover fra Bogstad Camping mot Hovseterdalen, Huseby, Rikshospitalet, Ullern, Bestum togstasjon og ut i Bestumkilen.
Vi velger å ta Trines urskog-sti fra Lillevann til Strømsdammen først. Vi tar T-banen til Lillevann, og går oppover 100 meter på en asfaltert fotgjengervei og tar av på blåmerket sti langs T-banen. Ved idylliske Lillevann går stien til venstre under T-banebroen. Følg så stien rett frem (ikke til høyre mot Frognerseteren). Snart kommer vi opp på veien/lysløypa, Skomakerløypa og vi går mot Tryvannsstua. Rett før Tryvannskleiva ved Hyttli skitrekk (den som går mellom Wyller og Tryvannstårnet), tar vi en blåmerket sti bratt ned til venstre mot Strømsdammen.
Stien går ned et bratt juv langs Rødkleivbekken, så du bør ha gode sko, men det er en fin sti. Møter du noen her kan du hilse slik du hilser når du er langt fra folk i fjellet, vi har aldri møtt noen her! Vi følger bekken nedover, forbi Rødkleivhytta (Bul-hytta) på høyre hånd, og en kryssende sti. Litt lenger ned deler stien seg, men begge fører frem. Vel nede, deler stien seg nok en gang, ta til høyre over brua og følg myra til du er ute på grusveien, vi går ned til Strømsdammen. Her er det fint å bade og endelig er det badevær!
Ved brua i enden av vannet går det en blåmerket sti på høyre side av bekken. Etter et stykke deler stien seg i tre, ikke fortvil, alle tre fører ned til Strømsbråten gård, vi valgte den midterste. Følg skiltingen på grusvei til Bogstad Camping (2.5 km). Vi vandrer på Byveien langs gamle steingjerder og gjennom de to idylliske husmannsplassene Søndre og Nordre Skuggen ved foten av Voksenkollen. Derfra går vi rett frem gjennom Bogstad camping, og rett over Ankerveien ved Kiwi og nå kan vi begynne på bekken vår!
Turløype Mærradalsbekken
- Turvei A4: Gå over Ankerveien ved Kiwi, nedsiden av Bogstad Camping. Her finner du en sti som går langs høyre side av bekken og ned Bekkedalen.
- Vi holder til høyre og går langs voksenjordene ved Voksengårdene.
- ved Voksen kirkegård, kan du ta en liten avstikker til venstre, der finner du en bergknatt og et skilt som beskriver de geologiske forekomstene i området. Her heter det Røahagen Park.
- Hovseterdalen her går elven inn i en kulvert og dukker ikke opp igjen før nedenfor Sørkedalsveien. Årsaken er utbyggingen av Hovseter boligområde på 1970-tallet. Her ville man skape fotballøkker og akebakker, dermed ble bekken fylt igjen. I dag kjempes det om gjenåpning av bekken, kampen står mellom nabolaget som. ikke vil ha vannet og Oslo kommune og Oslo Elveforum som ønsker å gjenåpne Mærradalsbekken. Foreløpig er det ingen avklaring! Opprinnelig var Hovseterdalen et seterområde som lå under Hoff gård og ble kalt for «Sætra», som har gitt navn til Hovseter, Hov=gudested.
- Ved Huseby skole er det en undergang under T-banen og Sørkerdalsveien. Her ser vi bekken komme ut igjen. Gå til venstre ned langs bekken.
- Mærradalen – øvre del: åpent terreng som går under strømnettet, med bekken på høyre side. Gå til høyre over trebroen og stien fortsetter bratt nedover. (ikke fortsett på grusveien som går rett frem, den svinger opp til venstre etter noen meter!)
- Mærradalen – nedre del: Nå smalner dalen inn til en dyp v-dal med bekken i bunnen. Vakkert og vilt, men stien er bred og fint opparbeidet. Vi passerer under Kolsåsbanen, den imponerende brua ble bygget i 1942 og forbinder stasjonene Montebello og Ullernåsen. Først var det planlagt en 30 meter høy steinfylling her, dette startet en av de første naturvernaksjonene i Oslo. Det ble foreslått å opprette naturpark i Mærradalen, dette ble realisert først i 2015. Navnet Mærradalen kan være fra Mariæ dalr eller Maries dal som ble til Mærradalen på folkemunne, fordi munkene på Mariaklosteret på Hovedøya brukte dalen til å plukke sjeldne urter. Eller det kan ha oppstått fordi bøndene brukte dalsøkket til hester og som gravplass for hestekadavre.
- Radiumhospitalet: her forsvinner bekken inn i en kulvert under Ring 3 via en rist, med innlagt fisketrapp.
- Følg fortauet langs bilveien under ring 3 og inn i Veslekroken, gå til venstre ned Bekkefaret. Nå forsvinner elven inn i hagene i Bekkefaret. For å se bekken kan du ta en avstikker ned trappen mellom husene ved nr 7D, men her går ikke stien, så du må tilbake på veien. Bekken renner videre mellom boligene og inn i en slukt under St. Edmunds vei. Gå ned langs Bekkefaret, som går ut i St. Edmunds vei. For å se elven ta en kikk over muren der Abbedisvingen munner ut i St. Edmundsvei. Gå videre nedover St. Edmunds vei og ta første til høyre over trikkesporene inn i Adventveien. her må vi gå en runde ned til Sigurd Iversens vei, for så å gå til høyre og vi møter elven igjen ved Bestumveien.
- Nedover Bestumveien: Gamle Bestun stasjon: var en gang et stoppested på lokalbanen til Drammen. Bestun med n er ment som en fornorskning av navnet Bestum!
- Følg Bestumveien helt ned til motorveien. Bekken går inn i en kulvert, under motorveien for å munne ut i Bestumkilen ved Maritim. En gangbru går over Drammensveien og vi kan se elven gå ut mellom Thanglands Trælastforetning og Oslo Kajakklubb.
- Nærmeste bar: QUI a taste of Italy på Skøyen, endelig er vi i Italia!!
Tips
Buss/Bane: T-bane til Lillevann, eller Buss 32 til Bogstad Camping
Bade: Strømsdammen
Bar: Qui på Skøyen
Nettsteder: Oslo Elveforum, Informasjonstavle for Mærradalsbekken
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød og Opptur Oslo, 105 fotturer i Oslo-området av Knut Sørgaard, Erling Gunnufsen og Finn Lofotesnes.
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Nordmarka! Kjøp deg et godt kart. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier!
Legg igjen en kommentar