Dag 7: Lysakerelva
Sørkedalsvassdraget er det nest største vassdraget i Oslo. Lysakerelva er den nedre delen, der Langelielva, Heggelielva og Sørkedalselva utgjør den øvre delen. Fra Bogstadvannet renner den ca 8 km ned til Lysaker. Lysakerelva danner skille mellom Oslo og Bærum kommune hele veien ned til Lysakerfjorden. Underveis går elven dypt i terrenget og det er mange stryk og store fosser med en fallhøyde på 145 meter fra start til slutt. De største fossene er Granfossen, Jarfossen og Røafossen.
Lysakerelva har fine turmuligheter på begge sider, her er det variert og vilt, dermed er det mulig å gjøre litt om på våre kriterier om å gå fra Marka til Fjorden, vi skal istedet gå opp på Oslosiden og ned igjen på Bærumssiden og ende ved Sollerudstranda som ligger akkurat der elven renner ut i Lysakerfjorden.
Turløype – Lysakerelva
opp Lysakerelva
- Vi tar Buss 31 til Lysaker og starter vandringen på Oslosiden av Lysakerelva ved Lysaker stasjon.
- Lysaker næringspark ved Møllefossen (også kalt Sagfossen). Fra broen over Mølledammen kan vi se ned på laksetrappen. Vi går langs dammen og Statkraftbygget og finner turveien A1 langs elven.
- Forbi på nedsiden av CC-Vest, som er bygget på tomten til Mustad jernvarefabrikk
- Til Granfossen/Fåbrofossen. Et gammelt navn på Lysakerelva er Fod eller Fad som betyr gjerde eller grenseskille. Da man bygget bro over Fåd ble den hetende Fåbro (den nye Fåbro ble reist i 2001). Dette var den eneste broen over elven i middelalderen. Alle som skulle passere elven fra øst og vest måtte over her. Her ligger også sommerboligen til teolog, verksherre, poet og senere rådmann Christian Braunmann Tullin (1728-1765), han drev industrivirksomhet i område med spikerverk og stivelsesfabrikk.
- Vi følger den asfalterte turveien videre til neste bro som går over til Jar skole. Her går det en smal flott sti inn langs elven. Nå kommer du rett inn i villmarken, vi stopper ved den fine benken med utsikt til Jarfossen.
- Vi går opp mot Bærumsveien, og følger skilting mot Bogstad (5 kilometer) på en grusvei gjennom tunnelen under Bærumsveien. Etter ca 500 meter deler turveien seg, den opp til høyre er en fin opparbeidet tursti (hovedstien), den ned til venstre går langs elven, men her er det veldig ulendt terreng. Det er ikke ryddet vekk trær, og til tider er det smalt og bratt, du er herved advart!
- Vi tar hovedstien, den går et stykke over elven, og vi ser ned bratte skråninger. Underveis kan vi lese om leirplasser fra eldre steinalder. Det er funnet biter av brente flintstykker, men områdene er ikke arkeologisk utgravd.
- Vi stopper ved info-skiltet om magmaganger, et lyst bergparti som krysser stien. «Oslo graben», den kan følges i ca 2 kilometer fra Eiksmarka i nord til Bærumsveien i sør. Vi er nå et stykke over elven, men den er hørbar.
- Vi kommer til Lysejordet med bro over til Bærumssiden. Her lå en gang Kongebakken, hvor kong Oskar II overvar et hopprenn i 1881. Et av de aller første hopprenn i Oslo-området.
- Vi går videre og vi får en tøff lang oppoverbakke, etterhvert ser vi hus på høyreside, og vi hører suset fra den mektige Røafossen (den ser vi bedre når vi skal ned igjen på Bærumssiden). Røa Mølle ble bygget her i 1888, et anlegg på fem etasjer. Kornet måtte fires 20 meter ned når det skulle males og melet ble heist opp samme vei. Syv år etter oppstarten brant det hele ned.
- Vi må ut på veien i Elvefaret et stykke og ved nr 11 tar vi til venstre mellom husene (hvitt hus og hvitt gjerde), du ser Røa idrettsplass, vi tar til venstre på stien og går langs stien nedenfor idrettsanlegget. Vi skimter den mektige Røafossen nede i juvet.
- Vi passerer Masselia bro og rester etter Holtesag nede ved elven og Holtedammen
- Vi går opp på Harald Løvenskiolds vei, som svinger snart til venstre ved Melumveien og vi kommer til Grinidammen park og badeplass og til Ekraveien T-banestasjon.
- Vi krysser under Griniveien på en tursti inn til venstre.
- Vi følger stien inn i unikt løvskogområde med urskogpreg og et rikt fugleliv. Fint å sette seg med en kopp kaffe langs elven.
- Turveien går bratt opp og vi kommer inn i Ankerveien, tar til venstre og forbi Bogstad golf, veien skrår bratt ned til venstre og over elven.
- Osdammen (500 meter opp langs elvens venstre side), ved utløpet av Bogstadvannet, her finnes det rester av sagbrukvirksomhet – Ossagen (senere kalt Øvre Fossum sag). Nå er vi i Løvenskiolds og tidligere Peder Ankers område. Her ble store mengder tømmer fløtet frem til 1960-tallet.
Ned Lysakerelva
- Vi går gå over Hammerbroen og Hammerdammen og ned på Turvei L1 på Bærumssiden av Lysakerelva. Følg skilt til Jar stasjon på veien rundt idrettsbanen. Vi tar til venstre ved parkeringsplassen og går nedover Fossumveien til Fossum sag og Fossum jernverk. Omkring år 1800 eide Peder Anker syv sager langs Lysakerelva.
- Vi krysser under Griniveien, følg gangveien og ta veien inn til venstre som går langs elven til Grini sag og Grini mølle ved Grinidammen med gamle fabrikkbygninger. Her går vi opp til høyre og videre på turstien litt opp fra elven og så bærer det ned igjen til Masselia bro på denne siden er det en fin badeplass.
- Vi følger stien som til tider er bratt og kommer til et skilt med Ruglandsveien Vi hører fossen og nå bærer det nedover og vi ser øvre del av Røafossen. Litt lenger ned ser vi Røafossen i all sin prakt. Den kalles også Solfossen med et fall på til sammen nesten 20 meter. på et av disse utsiktspunktene kan du se Holmenkollbakken i det fjerne. Stien er smal og bratt, heldigvis er det rekkverk her!
- Nede ved Mølledammen, (ved info-skilt), tar du stien ned til venstre ned mot elven, her er det vakkert langs elven!
- Vi kommer til broen over til Lysejordet og litt etter til badeplassen Sandbonn, en grusbanke som er en yndet badeplass om sommeren. Videre heter dette området Wilseparken etter den kjente fotografen Anders Beer Wilse. Han bodde på Jar, og var en av pådriverne for å lage et parkområde her.
- Vi kommer opp på Bærumsveien, ta til høyre, gå oppover og over veien, ta skarpt til venstre og over Jar bru og ned Vollsveien til venstre, deretter går stien ned til venstre, vi følger stien rett frem og vi kommer etter hvert ned til elven igjen.
- Jar mølle lå ved Jarfossen også kalt Storengfossen. Mølla var i drift fra 1810-1860, mange gårder fikk malt kornet sitt her og mølla var på hele seks plan. Jar sag hadde en to hundre meter vannrenne som gikk fra Jarfossen og ned til sagen. Ved fossen er det en fin badeplass.
- Pilegrimsleden kommer inn på vår sti. Vi kommer til broen over fra Jar skole til Lilleaker.
- Granfossen sørget for kraft til Granfos brug etablert i 1869. Startet opp som tresliperi, tømmeret ble fløtet nedover elven fra Bogstadvannet og ned til havnen ved Lysaker. Noen få år senere begynte Granfos Brug med papirproduksjon. I dag Granfoss næringspark, etablert i 1983.
- Lysaker stasjon
- Sollerudstranda
Tips
Buss/Bane: Buss 31 (det finnes mange alternativer med tog og trikk til Lilleaker m.m, men Snarøyabussen går tvers igjennom Oslo hvert femte minutt og er dermed grei å hoppe på)
Bade: Sollerudstranda
Bar: Pier 31 på Lysaker Brygge
Nettsteder: Lysakervassdragets venner, Naturkart
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Oslomarka! Kjøp deg et godt kart. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier!
Legg igjen en kommentar