Dag 6: Ljanselva
Ljanselva har sin hovedkilde fra Lutvann nord i Østmarka og går via Nøklevann til Skraperudtjern deretter møter elven Gjersrudbekken og Prinsdalsbekken, før den forsvinner inn i en tunnel bygget i 1960-årene under Mosseveien. Her har man også bygget fisketrapp i den 450 meter lange tunnelen, slik at fisken kan komme seg opp når den skal gyte. Lusetjernbekken kommer innpå rett før elven renner ut i Fiskevollbukta.
Vi tar T-banen til Bogerud og følger veien og så turveien til Rustadsaga ved Nøklevann. Her har det vært sagbruk siden slutten av 1600-tallet. Rustasaga sportsstue har kafé og her er det en fin badeplass ved vannet. Det er også en fin turvei rundt Nøklevann. Fra Rustadsaga er det ca 8.5 kilometer langs elven ned til Fiskevollen.
Et annet alternativ er å ta T-banen til Skullerud og gå ned Olaf Helsets vei til parkeringsplassen og ned mot Skullerudstua, herfra er det ca 7 kilometer ned til Fiskevollen.
Turløype – Ljanselva
- Vi nyter utsikten over Nøklevann og tar en sti som går via høyden på baksiden av Rustadsaga ned til Skullerudstua. Vi kan også gå turveien via Skraperudtjern ned til Skullerudstua.
- Fra Skullerudstua går vi ned til elven og til høyre på turveien med elven på vår venstre side.
- Sagdammen og Sagstua: som navnene sier var det sagdrift her. Sagdammen, nå rekonstruert, ble bygget for å ha vannreservoar som sørget for jevnlig tilsig av vann til Skullerudsaga, fordi vannmengden i elven var liten. Og i Sagstua bodde sagmesteren, huset brant ned i år 2000, og er bygget opp igjen til bruk for blant annet skoler og barnehager på tur.
- Vi går langs parkeringen og rett frem på veien under E6, følg skilt til «Ljan/Hauketo langs Ljanselven» gå over Leirskallsvingen og inn på turveien, vi finner skilt med «Ljanselva Miljøpark«.
- Gå rett frem og inn Rådyrstien som vi følger gjennom svingen mot høyre og vi tar til venstre i Munkerudkleiva. Vi forlater bebyggelsen noen hundre meter senere på en smal sti der Munkerudkleiva svinger opp til høyre.
- Dette er Urskogen. Vilt og vakkert! Et stykke ned i skogen deler stien seg, gå til venstre, over en liten bro, stien til høyre er smal og ulendt, men den fører også frem. Landskapet åpner seg idet vi krysser elven, og vi kommer til Engersbråten og til byoriginalen Ole Bjørns plass. Her hadde han sitt egenkomponerte «byggverk». Jeg husker Ole Bjørn Magnussen (1934-2015) godt fra barndommen. Vi var litt redd denne harmløse fargerike originalen på sykkel, lastet med massevis av «lånte» saker.
- Vi krysser elven og tar grusveien til venstre, og noen hundre meter lenger ned kommer vi til nok en bro med info-skilt om Munkerudsaga og mulige turruter. Her kan du velge: til høyre på en smal sti langs elven, eller til venstre på en mer opparbeidet turvei litt lenger opp fra elven. Begge kommer ut ved busstoppet på Ljabru. Ljabru betyr brua over Ljorn som er det gamle navnet på Ljanselva. Brua det siktes til er en gammel steinhvelvsbro fra 1804, den er fremdeles godt synlig fra gangveien mot Hauketo.
- Ved Ljabru bussstopp tar vi Ljabruveien nedover, vi går over veien og tar Kronveien skarpt opp til venstre. NB: her er det laget en skiltet snarvei-sti over gresset opp til Kronveien. Den munner ut i Storåsveien og der går vi skarpt ned til høyre.
- Her fortsette vi turen gjennom Liadalen. Vi passerer ruinene fra Liadalen Krudtverk. Vannkraften ble brukt til å drive kruttmøllen. Det ble produsert svartkrutt fra saltpeter, svovel og trekull. Hele anlegget ble lagt i ruiner da det eksploderte mellom 10 og 15 tonn krutt i 1884.
- Vi går forbi Ljan alpinbakke.
- Litt senere kommer vi til fundamentrestene til jernbanebroen – Ljansviadukten – som hørte til Smålensbanen, senere kalt Østfoldbanen. En imponerende viadukt 36 meter over dalbunnen, den var 235 meter lang, og ble bygget i 1876. I 1924 fikk banen en ny trasé og da var det ikke lenger behov for viadukten, så den ble sprengt i 1929.
- Ved Hallager idrettspark går elven i en kulvert under Mosseveien. Vi går opp på Herregårdsveien, og følger skilt til Fiskevollbukta, vi tar brua over Mosseveien. Her kommer Lusetjernbekken ned og vi kommer inn på turveien som går rundt Ljanskollen. Gå til høyre og vi tar første sti ned til høyre for da kan vi se Ljanselvas utløp.
- Vi kommer rett ned til Fiskevollbukta. Her er det fint å bade!
- Vi går videre opp til turveien som går rundt hele Ljanskollen til Hvervenbukta og til Anne på Landet. Navnet Ljan kommer fra det norrøne elvenavnet ljorn og med forstavelsen Stub etter eieren av storgården som lå her, Christopher Nilssøn Stub. Stubljan var en del av Ljansgodset og ble hovedskelig brukt som sommerbolig. Hovedhuset brant ned i 1913 og ble aldri bygget opp igjen, noen rester av bygget er fortsatt synlig.
- Etter det obligatoriske vinglasset, går vi opp til parkeringsplassen og langs den flotte gamle Lindealléen og ut på turveien som går rundt Ljanskollen. Vi skal tilbake til brua over Mosseveien, til bussholdeplassen på den andre siden av veien. Her går det flere busser til Jernbanetorget (80E og 83).
Tips
Buss/Bane: T-bane til Bogerud eller Skullerud. Buss nr 83 eller 80E tilbake til sentrum
Bade: Fiskevollbukta eller Hvervenbukta
Bar: Anne på landet – Hvervenbukta
Nettsteder: Ljanselva miljøpark, Miljøprosjektet Ljanselva
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Oslomarka! Kjøp deg et godt kart. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier!
Legg igjen en kommentar