Sekstende desember – Liker Oslos Julekalender:
Oslo er full av fine hemmeligheter, noen er gjemt, andre er fullt synlige, men blir ikke sett! Labyrinten i Vigelandsparken er et slikt sted. De som vet syns den er fantastisk, de som ikke vet tråkker bare over!
Gustav Vigeland arbeidet med utformingen av sin skulpturpark over en 20-årsperiode. Den store fontenen var starten på hele Vigelands gigantiske parkprosjektet, men å få den plassert i Vigelandsanlegget tok lang tid. Selve fontenen er bygget opp rundt livskreftenes urbilder; vann, trær og menneskelivet fra fødsel til død. På et tidspunkt fant Vigeland også ut at han ville lage en labyrint i tilknytning til fontenen.
Labyrinten
Inspirasjonen kom blant annet fra gulvlabyrinten i katedralen i Chartres. Vigeland besøkte Chartreskatedralen i 1901, og i løpet av sommeren 1914 utviklet han et nytt konsept: en plass rundt fontenen, der det dekorative mønsteret skulle danne en labyrint.
Labyrinter har også alltid vært knyttet til temaet livskrefter. Vigeland så på den snirklete labyrintgangen som en metafor for menneskets vandring gjennom livet. Han satte seg grundig inn i gamle labyrinter, og tegnet så sin egen. Denne labyrinten går ikke som de tradisjonelle, inn mot et sentrum, men rundt et sentrum (fontenen), og ut på den andre siden. Altså den har en separat inngang/utgang på vestsiden og det samme på østsiden.
Vigeland skriver til sin venn Hans Dedekam i 1915 at da han hadde tegnet sin labyrint, ble han engstelig for at det kanskje fantes en lignende en et annet sted på jorden. Derfor søkte han rundt for å se om det kunne være tilfelle. Tilfreds konstaterer han at fontenelabyrinten hans ble stående alene. Vigeland forteller at «gangen» gjennom labyrinten er ca 3000 meter, det vil si flere ganger større enn noen eksisterende. Han hadde tegnet den i løpet av 10 kvelder.
Fontenen
Selve fontenen ble modellert i 1909 og tre-gruppene rundt, fra 1906-1914. Fontenen fikk sin endelige plass og form i 1924, men monteringen ble avsluttet først i 1947. Monumentet omfatter fontenen som forestiller seks giganter som bærer en enorm skål. Bassengkarmen har 20 tre-grupper med menneskefigurer under kronene og bronserelieffer langs yttersidene. Det tok 40 år fra avtalen med kommunen ble undertegnet (1907) til kommunen kunne skru på vannet i fontenen, da var Vigeland allerede død (1943).
Noen få av alle de menneskene som jevnlig strømmer gjennom Vigelandsparken, er klar over Vigelands labyrint. Gangveien kommer frem gjennom den svarte og hvite steinsettingen på plassen rundt fontenen. Det tar en time å gå igjennom de mange krokveiene, fordi vi må gå med små skritt. Nå vet du det, prøv selv neste gang du er forbi!
Legg igjen en kommentar