Niende desember – Liker Oslos Julekalender:
Det ligger mye interessant historie begravet på Krist kirkegård. Dette er en vakker fredet liten minnepark, i Grubbegata på Hammersborg. I syd grenser kirkegården til Deichmans gamle hovedbibliotek og Svenska Margaretakyrkan.
Christkirken var den første kirken i Christiania, etter at kong Christian IV bestemte at den nye byen skulle ligge ved Akershus i 1624. Det ble reist et lite kapell av tre, to år etter brannen under påvente av en mer permanent kirke.
Da den siste etterdønningen av Svartedauden nådde Christiania i 1654, trengte Akershus festning flere gravplasser. Derfor ble det også anlagt en liten kirkegård ved siden av kirken. Det offisielle navnet på kirkegården var Christ, (i dag skriver vi med K), men den gikk også under navnet Krigskirkegård fordi den tilhørte det militære.
Peststøtten fra 1654
Den såkalte Peststøtten er Oslos eldste gravminne og også byens eldste offentlige monument. Støtten ble satt opp i 1654 i forbindelse med innvielsen av kirkegården. Den første som ble begravet her, var soldaten Arne Sigvardsøn fra Vang. Pesten i 1654 var den siste utløper av svartedauden, og en tredel av byens befolkning døde. De døde ble hedret med et felles gravmonument.
Kristparken
Christkirken fungerte som gravkapell helt til den ble revet i 1756. I mange år omfattet kirkegården bare det området den gjør i dag. Men i koleraåret 1835 og flere ganger senere ble den utvidet, slik at kirkegården til slutt nådde helt ned til Møllergata. Like etter andre verdenskrig ble Grubbegata anlagt. Veien skjærer tvers gjennom kirkegården. Den øvre delen var da forlengst nedlagt, (i 1924) og den sto i mange år avlåst og forfalt. Men, høsten 1999 ble den vesle kirkegården rehabilitert og gjenåpnet som minnepark, og den nedre delen ble gjort om til park; Kristparken.
Gravene
På kirkegården er flere medlemmer av Edvard Munchs familie begravd. Foreldrene Christian (1817–1889) og Laura (1838–1868), søsteren Sophie (1862–1877) og broren Petter Andreas (1865–1895).
Christian Munch, faren til Edvard Munch arbeidet stort sett som militærlege, med beskjedne inntekter. Han drev også legepraksis på østkanten i Christiania, men var lite flink til å mase om betaling fra sine kunder. Resultatet var at familien ofte hadde lite penger og bodde dårlig.
Laura Munch var moren til Edvard Munch, og skal også ha vært kunstnerisk anlagt. Alle hennes fem barn var mye syke, og to av dem døde av tuberkulose. Hun bukket selv under for tuberkulosen da hun var 30 år. Hun var dermed den første som ble gravlagt i familiens gravsted på Christ kirkegård.
Sofie Munch var søsteren til Edvard Munch. Hun døde av tuberkolose da hun var 15 år gammel, og ligger i graven med sine foreldre. Edvard Munch malte flere bilder av søsterens sykeleie og død, blant annet Det syke barn fra 1886.
Andreas Munch, den to år yngre broren til Edvard Munch var utdannet lege, men døde bare 30 år gammel. Han var den eneste av søskenflokken på fem som fikk barn; Andrea Sofie Munch 1896-1980.
Edvard Munch (1863-1944) er begravd i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund.
Legg igjen en kommentar