Sjette desember – Liker Oslos Julekalender:
Dette fine stedet er det et par år siden jeg besøkte, men minnene er sterke ennå! For midt under første koronaår leste jeg en artikkel av Nils Ankers i D2 med tittelen Topptur i Oslomarka er den beste kur mot brakkepsyken og fikk lyst til å prøve det samme, nemlig å bestige Oslos høyeste topp, Kjerkeberget!
Anker og fotografen Sigurd Fandango tok skiene fatt fra Holmenkollen over Blankvannsbråten, til Kobberhaugen over Appelsinhaugen, Glåmene og Kikutstua, oppover Puttedalen til Sandungen. Her tilbrakte de natten i telt for deretter å bestige Kjerkeberget.
Oslos høyeste topp
Kjerkeberget er 631 m.o.h. og har Oslos høyestliggende hytte, et gammelt brannvaktstårn fra 1957. Toppen ligger helt nord i Oslo, på grensen til Lunner kommune. Grensen går rett over toppen, altså Oslos nordligste punkt.
«Stier uten stim» leste jeg i D2 og tenkte at jeg også var drit lei av å gå i kø i nærmiljøet, så ideen om å vandre de 2.5 milene inn til Kjerkeberget fristet. Jeg luftet ideen for min turvenninne Trine. Vår vandretur i England skulle høyst sannsynlig avlyses, så her var det duket for nytenkning. Vi pleier å gå 2-3 mil om dagen i syv dager med 7-kilos sekk, så en hengekøyetur til Kjerkeberget burde være innafor!
Plutselig sto vi der en dag i mai utenfor Sørkedalen skole på vei mot blåmerket sti til Finnerud, med hver vår 11-kilos sekk. Innholdet var både sovepose, hengekøye, liggeunderlag, lue, badedrakt, boblejakke, primus, mat og vin på termos. YR sa opp mot 18 grader i lavlandet, burde være greit å sove ute!
Ruta til Kjerkeberget
Vi valgte en litt annen rute en D2-jorunalisten. Vår rute måtte gåes på sommerstier, uten ski, altså følge blåmerkede sommerstier. Selv om det er fristende å ta en rød-ski-løype for de er det langt flere av, men da havner du fort i en myr, eller et vann eller begge deler. Vi gikk fra:
- Sørkedalen til Finnerud
- Finnerud over Middagskollen til Fyllingen
- Fyllingen over Kikuttoppen, over Askehøgda, forbi Sandungskollen og ned til Sandungen, der skogfinner en gang på 1600-tallet ryddet mark.
- Ved Sandungen gård fulgte vi blåmerket sti til Katnosa, etter ca 2 kilometer, fant vi skiltet til Kjerkeberget, nå var det bare 2 km til toppen og 150 meter stigning!
Hjemover gikk vi Sandungen, Puttedalen, Kikutstua, Osmarka, Appelsinhaugen, Finnerud og ned til Sørkedalen skole, 5 mil på 2 dager!
PÅ toppen av Oslo
Kjerkeberget har alt, fantastisk utsikt, trær til hengekøya og en brannhytte, som du ikke kan gå inn i, men med terrasse rundt hele, 360 graders utsikt, solnedgang og soloppgang. Og best av alt: Ikke ett menneske bare orrfuglkonsert! Vi dro frem primusen, stekte selvkomponert pizza, drakk italiensk hvitvin fra termosen og nøt solnedgangen.
Hengekøyenatt på Oslos høyeste topp
Å sove i hengekøye på Kjerkeberget er en drøm som ble virkelig. Vi var litt spente på om vi fant trær på toppen som egnet seg til å henge opp sengene våre. Det var ikke noe problem, snakk om «a bed with a view» for her var det ingen vegger eller tak som stengte for utsikten. Men, så sank temperaturen til 5 grader, verken lue eller boblejakke hjalp noe særlig. Løsningen ble å stå opp kl 05.30, kaffe, frokost, pakke og vandre milene hjemover for å få varmen i kroppen. Vi fikk fort varmen i oss og frokost nr to ble inntatt etter et bad i Sandungen.
Å sove i hengekøye på Oslos høyeste topp var fantastisk. Frister det til gjentakelse? Det var nok litt i overkant langt å gå 2.5 mil i ulendt terreng med 11-kilossekk, og en lang kald natt! Men, her er det fint, så kanskje en tropenatt!
Legg igjen en kommentar