Femte desember – Liker Oslos Julekalender:
I Ekebergparken kan du vandre gjennom historien fra lavaen størknet og steinaldermannen risset inn sine figurer i fjellet, passere krigsminnesmerker, se hvor Edvard Munch trolig opplevde sitt skrik og samtidig beundre en klassisk skulptur av Rodin eller Vigeland side om side med det siste innen samtidskunst.
Det hele startet med høylytte protester i 2006 da investoren Christian Ringnes ville lage en park på Ekeberg, viet kvinneskulpturer. Naturvernere, turgåerne, geriljastrikkerne hadde plutselig mange meninger om den forfalne Folkeparken fra slutten av 1800-tallet. Tenke seg til å hugge ned trær for å lage en park som hyllet Kvinnen som noe pent å se på!
Bystyret sa til slutt ja med et solid flertall, og parken åpnet i 2013. I dag har heldigvis Ekebergparken, fått et helt annet rykte og et annet tema. Foreløpig er det satt ut 44 skulpturer alle er valgt ut av en komité utpekt av kommunen, og temaet er omformulert til «det feminine prinsipp».
Mange favorittbenker
På Ekebergåsen har jeg mange favorittbenker, det er ingen hemmelighet at jeg syns dette er et fantastisk fint område både som skulpturpark og som turområde. I fjorårets julekalender skrev jeg om to skulpturer herfra. Liker Oslo har også en byvandring her. Men, Ekebergåsen kan by på mye mer enn skulpturer! Her er det flere oldtidsminner med spor etter flere tusen år gamle bosettinger, og området antas å være Oslos eldste bosettingsområde. I tillegg finnes det mange fine turstier og et naturreservat her.
Naturreservatet
Mine to fine benker finnes i Ekebergskråningen naturreservat, som er området langs åsen ved gamle Jomfrubråten trikkestopp til Sportsplassen trikkestopp. Naturreservatet er fordelt på to områder på hver side av Kongsveien og trikkelinjen. Det ble opprettet i 2008 på grunn av sitt biologiske mangfold. Her er det registrert mer enn 400 plantearter. Skråningen har stor høydeforskjell og er vestvendt, så her blir det fort varmt og løvtrærne her er blant de første som blir grønne om våren.
I det nesten 400 mål store området er det vakkert å gå om våren når blåveisen og hvitveisen blomstrer. Du kan ta bil eller trikk til Ekebergparken. Gå opp den asfalterte gangveien som går oppover til venstre for trikkeskinnene og Kongsveien. Ved snuplassen ved Jomfrubråtveien tar du inn på en sti langs trikkeskinnene og nå kommer du inn i Ekebergskråningen naturreservat. På områdets høyeste punkt omtrent 120 moh. finner du en av mine favorittbenker med innskriften;
Du legg handa di inn i mi. Verda tek ein pause
Utsikten
Gå videre til Sportsplassen stasjon og gå over trikkelinjen og Kongsveien. Følg veien ned ved barnehagen, og ta stien inn til høyre. Her kommer du inn i naturreservatet igjen. En nydelig sti tar deg nå til Utsikten på nedsiden av Kongsveien.
På slutten av 1800-tallet var Kristiania en by i voldsom vekst der arbeidsfolk bodde dårlig og trangt. Husdyrgjødsel lå i gatene, sanitære forhold var elendige, innlagt vann fantes ikke. For å oppleve natur og få friskere luft måtte man ut av byen og opp i høyden.
Byens Borgermester ville at byens befolkning skulle «nyde frisk luft og Adspredelse i en smug Natur». Han hevdet at det var byens plikt å skaffe arbeidsfolk en park og slik ble det. Arbeiderne skulle lokkes ut av den usunne røykfylte byen. Etter flere dragkamper vedtok kommunen 1889 å kjøpe nesten 800 mål av konsul Meyers eiendom på Ekeberg.
Folkeparken skulle ha serverdigheter, lysthus, musikkpaviljong, utsiktsplasser med benker og restauranter. Det ble det anlagt stier opp til Ekebergåsen fra byen, som var kort unna arbeiderstrøkene langs Alnaelva og Hovinbekken. Etter hvert kom også Kongsveien og trikken.
Vi kommer til Kafé Utsikten (som nå er stengt) med flere flotte utsiktsbenker. Da Kongsveien kom i 1891 ble det bygget en kiosk her. Antagelig satt opp av lederen for veivesenet C.W. Thalén, fordi kiosken opprinnelig het Cafe Thalén. Dette skulle være et enklere sted enn restaurantene i nærheten. Hit kunne folk komme med niste og få noe å drikke på sin helsebringende søndagstur. Og ikke minst nyte utsikten over alle øyene og mot byen.
Kunstverk
Videre kan du gå på stien ned til Sjømannsskolen/Kongshaug videregående skole og kikke på helleristningene fra eldre steinalder. Dette er grunnen til at jeg gjerne vil vise frem dette området, her finnes Oslos eldste kunstverk med klar margin! Snakk om tidsspenn fra Ekebergparkens sist ankomne kunstverk i år: «Fuglefontenen« til helleristningene risset, for omtrent 5-6000 år siden, da havet sto 40 meter høyere enn nå!
astrid says
TAKK, Marianne. Dine temavandringer i Oslo er en sann svir. Informative, morsomme – og de tar meg med til steder jeg aldri har vært (fordi jeg ikke visste de eksisterte!)
Marianne says
Kjære Astrid, tusen takk!