Tjuefjerde desember – Liker Oslos Julekalender:
Erik Schias plass i Gamlebyen ligger med sitt trappeamfi med godt utsyn til Oslos aller eldste del, ruinen av den yngste Clemenskirken fra 1100-tallet. Hit går ferden på Julekalenderens siste dag, fordi her er det fint å følge byens historie langt tilbake til dens aller første fase. Dette fine stedet har riktig nok ikke så mange synlig opplevelser, det spennende har vært skjult under bakken i tusen år!
St. Clemens var sjøfarernes helgen. Han led martyrdøden da han druknet med et anker rundt halsen, og ble derfor skytshelgen for blant annet sjøfolk, dermed et naturlig valg for de sjøfarende vikingene i nord! St. Clemens var pave i Roma og relikviene hans er i kirken, San Clemente i Roma
Clemenskirkens hemmeligheter
Clemenskirken er nevnt i skriftlige kilder, fra 1200-tallet. Da var den sognekirke for den søndre bydelen av Oslo. Kirken lå lenge gjemt under Loenga bru og en garasjebygning. Disse ble fjernet i 1995, da Oslo skulle pusse opp gamlebyen til feiringen av sitt tusenårsjubileum i år 2000. Det var arkeolog Erik Schia som fikk overbevist Oslo kommune om at det umulige var mulig, at Oslo faktisk var eldre enn fra 1050.
Historikeren P.A Munch hadde anslått at år 1048 var grunnleggelsesåret til Oslo, dermed skjøv man på det til det runde tallet, 1050, og Oslos 900 år ble feiret i 1950. Munch tok utgangspunkt i Snorre som skrev (på begynnelsen av 1200-tallet) at det var Harald Hardråde som grunnla Oslo i 1048. Snorre skrev:
«Kong Harald lot reise kaupstad øst i Oslo og satt der ofte, fordi det var godt om forråd der og lett å få hærmannskap i omegnen. Der satt han godt til for å forsvare landet mot danene og også til å gjøre angrep mot Danmark»
Oslo-området var antakelig under dansk kontroll i store deler av tiden rundt år 1000.
Nye funn
I 1993 fikk arkeolog Erik Schia (han ledet arbeidet ved Riksantikvarens utgravningskontor for det gamle Oslo) gehør for sin teori om at Oslo faktisk kunne feire sitt 1000 års jubileum i år 2000. Det vil si at det kunne bevises at Oslo vare eldre enn først antatt. Nytt arkeologisk materiale ga nemlig ikke støtte til Snorres påstander. Da kong Harald Hardråde steg i land her i 1048, var det alt et lite sted her med lave tjærebredde tømmerhus og Clemenskirken.
Nye utgravninger ved Clemenskirken på begynnelsen av 1970-tallet, beviste at den eldste av tre Clemenskirker må ha vært fra før år 1000! Antakelig har det vært reist en trekirke her, rundt år 1000 og at begravelsene ble lagt under og omkring kirken. Dette kan ha vært den første av i alt 3 kirker på stedet.
Arkeologene gravde nå dypere ned i grunnen enn det som var gjort tidligere, og over 2 meter ned under toppen av fundament-steinene, fant man to eldre kirkegårder. Den øverste kan ha tilhørt en kirke fra Harald Hardrådes tid på midten av 1000-tallet. I denne ble funnet 81 graver. Deretter ble det under sandlaget i Clemenskirken funnet hele 62 begravelser. Alt tyder på at disse begravelsene var eldre enn Harald Hardrådes tid.
Man kom frem til en datering for de eldste begravelsene til begynnelsen av 1000-tallet eller slutten av 900-tallet. Det ble enighet om at år 1000 var et passende rundt tall og vedtatt som Oslos grunnleggelsesår. Dermed er Clemenskirkegården en av Norges eldste kristne kirkegårder og har antakelig vært kirkegård for innbyggerne i det eldste Oslo.
Ruinene
Det er spennende å vandre rundt i ruinene her med byens lag på lag av historie. På selveste julaften er det fint å tenke på at her hadde kristendommen sin spede start for Oslos innbyggere. Her gikk de til messe, til nattverd, til dåp og her ble de begravd rett ved sin sognekirke for over 1000 år siden.
Legg igjen en kommentar