Sjette Desember – Julekalender 2021:
På min vei nedover langs Alnaelva stopper jeg ved benken ovenfor Alfaset industriområde. Alnaelva er byens lengste elv, ca 17 km lang. Den har sine kilder nord og øst i Oslo, fra Alnsjøen i Lillomarka med tilsig også fra Breisjøen, Steinsbruvannet og Østensjøvannet. Elven renner gjennom Groruddalen, ned til Alnaparken ved Furuset, Alfaset og Smalvollen der den bukter og slanger seg gjennom landskapet, før den kommer til Bryn og til den frodige urskogen i Svartdalen. Deretter renner elven gjennom den nye befolkningstette Kvernerbyen for så å gå i rør under Ekeberg og renner ut mellom Gønlikaia og Kongshavn, øst for Hovedøya.
Opprinnelig lå Oslo på slettelandet under Ekeberg ved fjorden mellom Alnaelven og Klosterelva som nå heter Hovinbekken. Den gangen var Alna den viktigste elva, og ikke Akerselva som da lå utenfor bygrensen! Aln var det opprinnelige navnet fra middelalderen, og betydningen kan være «elven som bukter seg som en albue» eller «elven som vokser» ved flom, ale betyr å vokse. Altså to forskjellige betydninger! Og fra 1600-tallet og helt frem til nyere tid ble det vanlig å kalle Alna for Loelva. Jeg har skrevet om Alnaelva Her.
Byens styggeste utsikt?
Alfaset ble utbygget som industriområde etter andre verdenskrig. Her ligger blant annet Postens Gods- og verkstedsenter, Tines verkstedsenter, Tollpost Globe og Nettlast. I 2014 forsvant siste rest av grønt da Posten og Brings logistikksenter ble bygget. Dagens benk er ny, lagt på et platå, og til og med en søppelkasse har fått plass her. Utsikten er utover et gedigent grått industrilandskap, jeg skjønner ikke helt hva kommunen har tenkt her!
Alfaset er et bolig- og industriområde i Bydel Alna. Stedet har navn etter Alfaset eller Arveset gård. Det antas at navnet opprinnelig kommer fra Olvissetr, sammensatt av det norrøne Ǫlvissetr, av mannsnavnet Ǫlvir og leddet setr, og betyr «utslått», «bosted» eller «tilholdssted». Gården Arveset var i middelalderen et klostergods under Hovedøya, så etter reformasjonen et krongods til 1663, da den ble solgt til private eiere. I 1950 kjøpte Oslo kommune to av gårdene i området; Grav og Arveset, fordi de trengte en ny gravlund for bydelens beboere.
Den tyske æreskrigskirkegård
Allerede i mai 1940 startet tyskerne å anlegge kirkegård på Ekeberg på området som i dag utgjør Svenskesletta og Ridesletta. Det ble et gedigent anlegg, med to trappeløp, et platå og et «alter» med hakekorset og den tyske ørn i relieff og med et 8-10 meter høyt kors reist oppå. Selve kirkegården ble anlagt i terrasser, og rundt hele kirkegården ble det lagt opp steingjerder. Hver uke var det begravelser av falne tyske soldater under høytidelige parader. I løpet av krigen ble nærmere 3000 tyske soldater gravlagt her.
Etter krigen ble mye av anlegget på Ekeberg rasert, og stedet grodde igjen. Noen av de gravlagte ble flyttet til Tyskland, men de aller fleste ble gravd opp og flyttet til en ny gravlund på Alfaset i 1952.
Alfaset Gravlund
Alfaset gravlund er områdets grønne lunge. Her ligger gravene beskyttet av høye grantrær, mot Strømsveien, og på gravlundens sørlige del ligger den tyske æreskirkegården. Disse gravene er like i utforming og det er ikke tillatt å dekorere en grav med blomster utover 30 cm i diameter. Grunnen er oppgitt å være at like graver symboliserer at de falne har felles skjebne. Resten av gravlunden ble ikke tatt i bruk før september 1972. Gravlunden har i dag også egne felt for rom-folk og for Ahmadiyya-muslimer; Norges første muslimske menighet.
Alfaset gravlund har mange store bed med blomster og benker som er plassert under trærne, og minnelunden kalt «Alfasetparken» har et vannsystem av runde bassenger koblet til hverandre gjennom vannrenner. Altså et lite pustehull vekk fra områdets påtrengende industri!
Legg igjen en kommentar