Dag 2: Alnaelva
Vi tar t-banen til Grorud stasjon og vi skal gå langs Alnaelva. I mange år har Alna vært en bortgjemt og glemt byelv. Men, Oslo kommune har fulgt med i tiden og etter massivt påtrykk fra elveentusiaster og «folk flest» har mange strekninger blitt rehabilitert og dermed blitt til flotte grønne parker og friluftsområder. Alna er en superfin elv å gå langs, riktignok er det enkelte partier som må forseres på asfalt.
Opprinnelig lå Oslo på slettelandet under Ekeberg ved fjorden mellom Alnaelven og Klosterelva som nå heter Hovinbekken. Den gangen lå faktisk Akerselva utenfor byen! Aln var det opprinnelige navnet fra sagatiden, og betydningen kan være «elven som bukter seg som en albue» eller «elven som vokser» ved flom, ale betyr å vokse. Altså to forskjellige betydninger! Og fra 1600-tallet ble det vanlig å kalle Alna for Loelva, ja faktisk helt frem til nyere tid.
Alnaelva er 17 km lang og har sine kilder nord og øst i Oslo, den renner fra Alnsjøen i Lillomarka med tilsig også fra Breisjøen, Steinsbruvannet og Østensjøvannet m.m.. Elven renner videre gjennom Groruddalen, ned til Alnaparken ved Furuset, Alfaset og Smalvollen, før den kommer til Bryn og Svartdalen. Så renner elven gjennom Kvernerbyen for så å gå i rør under Ekeberg der den renner ut mellom Gønlikaia og Kongshavn, øst for Hovedøya.
turløype – Alnaelva
- Grorud t-banestasjon: Gå til høyre på perrongen og ned en sti, eller opp trappen til Narvesen og til venstre og så nedover på asfaltert turvei langs toglinjen, så en liten sti ned til høyre (før broen) ned til Alnaelven. Gå under broen og følg skilt til Hølaløkka.
- Groruddammen og Grorudparken, en flott ny bydelspark.
- Gangvei mot Kalbakkveien og Kalbakken bro fra 1791, landets eldste steinhvelvsbro, her gikk Den Trondhjemske kongevei. Gå over Kalbakkveien og fortsett på stien. Passerer Shoddyfabrikken (Shoddy eller sjoddi ble laget av opprevne ullfiller, slik at fibrene kunne spinnes til nytt garn).
- Tursti langs flate partier mellom boligområder til Grorudveien
- Ta til høyre over en bro ved Joker og ned til venstre i Gangstuveien, Ta en kort avstikker til venstre: den flotte Leirfossen, med et fall på 15 meter som ga kraft til Grorud kledefabrikk og til Shoddyfabrikken. Fossen og elven ble lukket i 1970-årene, men gjenåpnet i 2011. Leirfossen var også en del av løypa da byens første skirenn ble arrangert i 1862, se skilt ved fossen. Tilbake på turveien ser vi ned på Hølaløkka vannpark, dette område ble rehabilitert og åpnet i 2013.
- Fortsett på gangveien under Østre Aker vei ned mot Grorud jernbanestasjon. I krysset Grorudveien, Brubakkveien og Maria Dehlisvei går turveien D10. Følg denne innover i det grønne. Snart må du krysse en vei og du finner Poudrestien som nå går langs elven på høyre side.
- Alnaparken hold til høyre på stien og rett før amfibiedammen går vi over en bro og ned med elven på venstre side, her er det grønt og fint, men så stopper det brått ved Alnabruterminalen.
- Gå til venstre over brua og følg grusstien ned til høyre etter 100 meter. Her finner vi igjen elven, den renner langs gigantbyggene til Posten og Bring. Så forsvinner elven og dukker ikke opp før du kommer til Smalvollen. Riktignok finner du den et kort strekk langs Terminalveien, men her i asfaltjungelen foretrekker jeg å ta raskeste vei inn i skogen igjen:
- Så da går du ned Alfasetveien, med Alfaset gravlund på din venstre side. Fortsett veien helt til den ender i en smal sti rett frem. Ved Auto Partner fortsetter du rett frem, følg skilt til Tittutveien rett frem, veien svinger litt mot venstre og rett mot autoverngjerdet og vips så er du ute i Oslos travleste rundkjøring, med utsikt til Mac Donalds. Gå over veien på høyre side av rundkjøringen og gå rett frem over brua.
- Gå rett frem over Breivollveien og ned Smalvollveien og videre ned mot Plantasjen, her går turveien inn til høyre og ned i vakre Smalvollen.
- Vi må litt ut igjen på Smalvollveien 100 meter og da skal vi over brua til høyre og ned til venstre på Nils Hansens vei og ned til Bryn stasjon (vei til venstre etter 300 meter, du ser den gule stasjonsbygningen)
- Vi går rett frem på tursti ned mot Nygårdsfossen, der veien er fint bygget opp i fjellet, til og med med en hengebru.
- Svartdalsparken, nok en fin urskog, her er det litt folk, men det er jo hyggelig, når første del har vært mer eller mindre «stim-fri»!
- Elven renner fint ned gjennom Kvernerbyen, gå første vei ned til venstre, da kommer du til hjertet av boligområdet, med et fint grønttareale. Gå ut igjen til høyre og så til venstre og følg asfaltturstien rett frem under broen.
- Galgeberg, her stod det både galge og gapestokk (ble avskaffet i 1842). Vi er tørste og den høyst urbane superhotte Fuglen, som har etablert seg flere steder både i Oslo og i Tokyo dukker beleilig opp. Dessverre for oss har de ikke vinservering ennå, men de begynner med det igjen i midten av juni.
- Vi gikk videre gjennom Minneparken med ruinene av St. Hallvardskatedralen. Ned forbi Ladegården. Vi droppet å bade på Sørenga badeplass, en fin badeplass, men ikke når det regner! Vi gikk ned Dronning Eufemiasgate til den hyggelige vinbaren [VIN] Bjørvika
Tips
Buss/Bane: T-bane til Grorud
Bade: Sørenga
Bar: [VIN] Bjørvika eller Fuglen
Nettsteder: Oslo Elveforum, Stovnertårnet – en guide til Alna, Middelalder Oslo
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød og Opptur Oslo, 105 fotturer i Oslo-området av Knut Sørgaard, Erling Gunnufsen og Finn Lofotesnes.
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Nordmarka! Kjøp deg et godt sommer Oslo/Nordmarka kart, eller print ut noe, eller studer kartet på forhånd! Husk å følg blåmerket sti, sommerstier! De rødmerkede vinterløypene kan fort ende i en myr eller et vann. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier! Turguide over Oslos elver med kart
Legg igjen en kommentar