Dag 8: Akerselva
Trine og jeg har kommet til den siste elven i vårt prosjekt – Åtte elver på åtte dager – vi skal vandre langs Akerselva, sjarmøretappen. Vi har til og med alliert oss med turfølge som møter oss på Frysja. Det skal bli champagnestopp ved Aamodt bru og en festmiddag hos venner til slutt, YES!!
Akerselva er den mest urbane, mest berømte og mest brukte elven i Oslo. Her finnes det massevis av badeplasser, massevis av kultur og barer, her er det mange valg!
Akerselva var sentral under Oslos industrialisering i siste halvdel av 1800-tallet, men da industrien ble lagt ned eller ble flyttet, ble mange områder langs elven liggende brakk. Etter at Oslo kommune og Miljødepartementet etablerte Norges første miljøpark her i 1990, ble mange av de gamle fabrikkbygningene pusset opp. Her har det kommet nye skoler, kontorer, leiligheter, restauranter og utesteder, og dermed har området fått mange nye funksjoner og en annen betydning for hele byen. Oslos befolkning er heldige som har en mer eller mindre naturlig elv med 20 fossefall og et nesten sammenhengende grønt belte fra Maridalen til Fjorden midt i byen, lett tilgjengelig for alle!
Oslos største innsjø, Maridalsvannet, har vært Oslos drikkevann siden 1867. Vannet leverer drikkevann til 85% av Oslos befolkning. Dermed er hele vannet gjerdet inn og stengt for bruk. Da Maridalsvannet ble regulert til drikkevann, kjøpte også Oslo kommune opp eiendommer rundt vannet og de som fortsatt eier noe her er underlagt strenge restriksjoner. Det er likevel fullt mulig å gå en fin turvei rundt vannet (ca 13 km rundt hele).
Vi velger å gå halve veien fra busstoppet på Hammeren mot øst og til Margaretaruinen, deretter til høyre på Greveveien ved Maridalen kapell. Vi går forbi gamle gårder og kulturminner og «de fire Kongeeikene«, kanskje ligger det en konge begravd her! Veien går over elven, og vi klatrer oppover og får fin utsikt over Maridalsvannet, før det bærer nedover igjen ved Gjøvikbanen og ned til Oset renseanlegg. Dette er Europas største vannbehandlingsanlegg bygget i fjell. Herfra er det ca 10 km langs Akerselva ned til Operaen i Bjørvika. Vi trenger et bad, og vi finner en ledig plass ved Frysja!
Langs Akerselva
Langs Akerselva er det lett å finne frem, derfor har jeg ikke laget en turløype. Mange steder er det også mulig å gå på begge sider av elven. Ifølge forfatteren av Akerselvas bruer og fosser, Kjell Egil Sterten, kan du gå over hele 50 broer. Derfor anbefaler jeg å komme tilbake til Akerselva mange ganger!
- Fra Mariadalsvannet vandrer vi ned langs Brekkedammen med Oslos reneste badevann og bader ved Frysja. Kjelsås Brug startet her i 1853 med produksjon av ståltråd og spiker. I 1884 overtok Mustad & Søn, og ble nedlagt i 1960-årene. Da ble området omgjort til Frysja kunstnersenter. Frysja er egentlig det gamle navnet på Akerselva, antakelig avledet av å fruse, som betyr å skumme eller sprute. Navnet forandret seg til Aggershuuses elv under dansketiden og senere fornorsket til Akerselva eller ælva.
- Ved Brekkefossen og Øvre Brekke bro har det vært både møller og sagbruk. Brekkesaga hadde sin egen kraftstasjon, som i dag brukes som aktivitetshus med navnet 33 Frysja.
- Stilla, også en gammel yndet badeplass. De ulike kulpene hadde egne navn som «jentestilla» og «guttestilla» . Her var det også bade- og vanningsplass for hester, «hestestilla».
- Nydalsbakken: Her hoppet landets beste hoppere og bakkerekorden er på 53 meter, siste renn ble arrangert i 1953. Kronprins Olav hoppet her også!
- Nydalsdammen med Nydalsfossen, her er det sandstrand og en plen med benker og bord. I dette området har det vært to store industrieventyr: Her lå landets største tekstilfabrikk Nydalens Compagnie fra 1845, med mange virksomheter som bomullspinneri, fargeri og veveri med ca 1100 ansatte. I dag er det kontorer her. Litt lenger ned lå det andre: Christiania Spikerverk, grunnlagt i 1853. Nå heter det Gullhaug torg her med Gullhuag bro, som opprinnelig lå inne på Spigerverkets område. I dag er Nydalsbyen som en ny bydel å regne med flere skoler, nye boligområder, mediebedrifter og mange restauranter og kafeer.
- Terrenget flater ut og vi kommer til Bjølsen og Idun gjærfabrikk, i 1883 startet Kristiania Pressgjærfabrikk opp, senere Idun, men i 2005 var det slutt. Alle bygninger er revet til fordel for boliger.
- Bjølsenfossen, kalt Lille Niagara, er den største i Akerselva med et fall på 16 meter, den kan dessverre bare høres, den finnes innenfor det innelåste fabrikkområdet, Bjølsen Valsemølle. Fra 1300-tallet lå det møller her, før Bjølsen Valsemølle tok over i 1884 og ble landets største melprodusent.
- Jerusalem bro svever 14 meter over Akerselva på det høyeste, er 120 meter lang og forbinder Sandaker med Bjølsen. Brua er bygget i 2011 og er en av de nyeste over Akerselva. Navnet kommer fra en liten husmannsplass som het Jerusalem, som lå i nærheten av dagens Sandaker senter.
- Lilleborg fabrikker har kokt såpe her siden 1712 frem til 1997. nå er dette omgjort til boligby.
- Bentsebrua forbinder Torshov og Bjølsen. Her bygget Ole Bentzen og Gerard Treschow Norges første og eneste papirfabrikk, Bentse Brug, i 1690-årene. I dag er det bare Bentsebrua igjen.
- Vi kommer til Sagene. Her lå det så mange sagbruk at området fikk navnet Sagene
- Vøyenbrua, fra begynnelsen av 1600-tallet lå byens drikkevannskilde ved Vøyenbrua. Dette var byens første offentlige vanninntak. Uthulte trestokker førte vannet til Akershus festning og til byens vannposter.
- Beierbrua fikk sitt navn etter skredder Anders Beier som eide broen i 1671. Broen var arbeiderveien, der fabrikkjentene hastet over på vei til tekstilfabrikkene, typiske kvinnearbeidsplasser. De fleste bodde på østsiden av elven, og på vestsiden lå veverier og spinnerier. Mange hundre arbeidere, flest kvinner gikk til arbeid over denne broen. Forfatteren Oskar Braaten kalte broen for Fabrikkjentenes bru. Skulpturgruppen av fabrikkjentene er laget av Ellen Jacobsen fra 1986. Rett nordøst for Beierbrua står bysten av Oskar Braaten, han vokste opp ved Akerselva som barn av en enslig mor som var fabrikkarbeiderske.
- Hønse-Lovisas hus, en liten rød stue som var sagmesterbolig, oppkalt etter en figur i novellen Ungen av Oskar Braaten. I dag er det kulturkafeen Anne på landet.
- Vi kommer til Grünerløkka og til Sannerbrua. Det året Sannerbrua ble innviet (1917), uttalte ordfører Carl Jeppesen at Akerselva var en rynke som burde vært et smilebånd. Bystyre vedtok samme år at elven skulle rengjøres, forskjønnes og bli grønnere. Store utslipp fra fabrikker og kloakk hadde gjort elven stinkende. Så sent som i 1963 var det hele 71 utløp fra det offentlige avløpssystemet som gikk rett i elven.
- Hengebrua, Aamodt bru, er flyttet hit fra Modum i 1952, med innskripsjonen: 100 mand kan jeg bære, men svigter under taktfast marsch. Et perfekt sted for å slukke tørsten!
- Vi beundrer Seilduksfossen. Her lå Christiania Seilduksfabrikk som produserte seilduk og tau, i dag har Kunsthøgskolen i Oslo flyttet inn. Her er også Kjærlighetsbroen eller Hengelåsbrua der forelskede par fester hengelåser til rekkverket som et kjærlighetsminne.
- Vi kommer til Kuba og Gassverket, her stod det en gasstank i 50 år og skal ha gitt stedet sitt navn, fordi det var en gass-kube og derfor staves Kuba med K. Men, kan en sirkelrund gasstank bli kalt en kube, som jo er en firkant!
- Litt lenger ned kommer vi til Kubasiloen, kornsiloen fra 1953, som ble omgjort i 2001 til 226 studentleiligheter. Bygget er 53 meter høyt og har i dag 19 etasjer.
- Nedre Foss, her ligger Akerselvas siste foss. Her er det spor etter kanskje landets eldste mølledrift. Munkene fra Hovedøya hadde mølle her. Under reformasjonen i 1537 ble mølla overtatt av kongen og da ble den hetende Kongens mølle.
- Vi går forbi Vulkan med Mathallen. Vulkan jernstøperi var pionerer innen produksjon av stålbruer. I dag er det Mathall, Dansens hus, hoteller og restauranter som har flyttet inn her.
- Blå, et av Oslos konsertsteder ligger her i Brenneriveien
- Doga – Norsk design og arkitektursenter og Elvebakken videregående skole
- Vi kommer til den spesielle Ankerbrua eller Eventyrbrua med fire skulpturer i bronse laget av Dyre Vaa.
- Vaterland var en forstad til Oslo frem til 1839. Nybrua fra 1827, ble en viktig adkomst til byen fra nord og en del av den Trondhjemske hovedvei.
- Hausmannsbrua, en vakker støpejernsbro utstyrt med «jernblonder», oppkalt etter Fredrik F Hausmann.
- Vaterlandsbrua, er byens eldste broforbindelse, den første broen her ble bygget i 1654.
- Vaterlandsparken opprettet i 1994, ved kulverten står kunstverket Dykkar laget av Ola Enstad. Her går elven inn i en 500 meter lang tunnel før den dukker opp igjen i Bjørvika.
- I Bjørvika lå Norges største skipsverft, Nylands Verksted, omtrent der operaen ligger i dag. Den enorme ekspansjonen i handelsflåten etter 1850 og omleggingen til stål og damp gjorde Nyland til et ledende skipsverft. Dagens Bjørvika har i mange år vært en byggeplass, men nå begynner den å ta form som bydel med Operaen, Munchmuseet og Oslos nye hovedbibliotek, som åpner om noen få dager.
- Åtte elver på åtte dager er ferdiggått, det må feires!
Tips
Buss/Bane: Buss 54 til Kjelsås og Buss 51 til Hammeren
Bade: Frysja
Bar: Dattera til Hagen
Nettsteder: Oslo Elveforum, Akerselvas venner
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød og Opptur Oslo, 105 fotturer i Oslo-området av Knut Sørgaard, Erling Gunnufsen og Finn Lofotesnes.
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Nordmarka! Kjøp deg et godt kart. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier!
Legg igjen en kommentar