Dag 1: Frognerelva
Åtte elver på åtte dager – fra Oslomarka til Oslofjorden. Min turvenninne Trine og jeg gleder oss til å legg i vei elvelangs. Det regner, og vi trenger nok ikke å bekymre oss for den vanlige trengselen ved Sognsvann!
Frognerelva er 7 kilometer lang og går fra Songsvann og ned til Frognerkilen. Vi har som mål gå minst 15 kilometer pr dag, så vi må legge på noen ekstra kilometer. Vi valgte å ta T-banen til Frognerseteren og gå over Frønsvollstråkka på blå sti mot Lille Åklungen (som er Frognerelvas kilde), og ned til Songsvann. Her er det mange muligheter. Måneskinnsløypa er et alternativ. På veien gikk vi innom det plantede feltet – Fremtidsbiblioteket – ved Frønsvollstråkka, et spennende kunst- og litteraturprosjekt, laget av kunstneren Katie Paterson.
Frognervassdraget har sine kilder i Åklungen ved Ullevålseter, og her oppe heter elven Sognsvannsbekken. Den renner igjennom Sognsvann og videre til Gaustad og ned til Frøen. Der skifter elven navn til Frognerelva, videre går den gjennom Frognerparken, Frognerdammene, Frognerdalen og ut i Frognerkilen.
Turløype – Frognerelva
- Sognsvann: gå til demningen der bekken begynner, gå ned et tråkk på venstre side av Sognsvannsbekken, som går opp til turveien mellom Olympiatoppen og Løkka gård. Ved broen før Løkka gård møter vi bekken og går inn på den umerkede stien på venstre side av bekken. Terrenget er flatt og bekken flyter gjennom en veldig tett løvskog. Stien forsvinner og vi må opp mot et brunt skur, og her fortsetter vi langs lysløypa. Stien langs elven er dessverre helt ufremkommelig! Ryddesag – dugnad?
- Like etter kommer vi til en lysning i skogen, stien deler seg over en bro, men vi holder til venstre, opp en bakke (midt i bakken går sti en inn til høyre, men her er det også vanskelig å gå, fordi trær har falt ned – ryddesag – dugnad?.) Gå heller opp bakken og så langsmed fotballbanens gjerde, vi kommer til Lyns lokaler og her går det en smal sti ned til høyre og vi kommer ned til bekken. igjen
- Vi passerer idrettsanleggene til Lyn og Koll, vi går langs sandvollyballbanen og fotballbanen og kommer til trebroen Kollkloppen, men forsetter langs bekkeleiet på venstre side.
- Vi tar inn på stien som kommer inn fra venstre og følger den nedover under kraftledningen og over broen ta til venstre langs jordet, nå hører du bekken på venstre side. Følg stien langs elven, (hvis du velger turveien istedet må du huske å ta av til venstre ved enden av jordet), fortsett ned til broen og her tar vi inn til høyre inn i skogen på blåmerket sti som tar oss ned til Gaustad T-bane. Langs stien forteller tolv skilt oss om områdets geologiske historie satt opp av Geologisk museum, og det bærer skiltene preg av, litt mye teori! Da er de lyseblå postene: «pusterommet i skogen», mere brukervennlige! Vi ender i dumpa nedenfor Rikshospitalet.
- Gaustad t-bane: Ta gangbroen over Ringveien og ta skarpt til høyre og da kommer du til gang- og sykkeltunellen under Slemdalsveien, her møter vi bekken i et basseng der den kommer ut av en kulvert under veien.
- Vi følger Aasmund Vinjes vei til enden, der en gangsti bringer oss i kontakt med bekken igjen.
- Stien går ut i Rasmus Winderns vei. Stien fortsetter på den andre siden av veien og blir smal og bratt. Vii nærmer oss den flotte Vindernfossen.
- Stien møter veien Damkroken, gå langs gjerdet med bekken på venstre side og så ut i Kvernstien som munner ut i krysset Anne Maries vei og Ivar Aasens vei.
- Nå møter Sognsvannsbekken Gaustadbekken, som har sine kilder ved Langemyr sørøst for Sognsvann. Bekken renner fritt et lite stykke videre og går så i rør.
- Vi følger Slemdalsveien nedover et lite stykke, og går over t-banebroen ved Frøen stasjon, og videre inn i Thaulows vei til den møter Sørkedalsveien.
- Vi går over Sørkedalsveien ved politihuset og går ned Middelthunsgate og her dukker elven opp igjen mellom Sørkedalsveien og Fridtjof Nansens vei, utenfor Administrasjonsbygget til vassdrag og energidirektoratet i Middelthunsgate 29, her er elvevannet lagt i et basseng langs byggets fasade, tror vi, en pumpestasjon kan ses, er det noen som vet? Deretter går vannet under veien og dukker opp igjen ved Vannsklia i Frognerbadet.
- Vi følger bekken gjennom Vigelandsparken og Frognerdammene og her stopper vi for å slukke tørsten hos Anne på Landet.
- Vi går forbi Herregårdskroa og ned Frognerdalen – villmarksdalen midt i Oslo – ned til Frognerkilen.
Tips
Buss/Bane: T-bane til Frognerseteren eller T-bane til Songsvann
Bade: Songsvann
Bar: Anne på landet i Frognerparken
Nettsteder: Oslo Elveforum, Frognervassdragets Venner og Levende vassdrag
Kilder: På tur i Oslo – byen og fjorden av Erik Unneberg og Steinar Kjærnsrød og Opptur Oslo, 105 fotturer i Oslo-området av Knut Sørgaard, Erling Gunnufsen og Finn Lofotesnes.
Kart: Ikke stol på mobil-GPS-en, er ikke alltid dekning i Nordmarka! Kjøp deg et sommer Oslo/Nordmarka kart, eller print ut noe, eller studer kartet på forhånd! Husk å følg blåmerket sti, sommerstier! De rødmerkede kan fort ende i en myr eller et vann. Jeg bruker kart fra Den norske Turistforening: www.ut.no der kan du søke på sommerstier! Turguide over Oslos elver med kart
Legg igjen en kommentar