Fjerde Desember – Julekalender 2021:
Lysakerelva renner fra Bogstadvannet ca 8 kilometer ned til Lysakerfjorden med fine turmuligheter på begge sider. Jeg har gått her mange ganger og har laget en slags turveiviser Her.
Jarfossen
Et av mange fine partier langs elva, er fra broen over til Jar skole, ved Lilleaker, nordover opp langs elva på Oslosiden. Stien er smal og forbausende frodig, dette er jo tross alt bare noen meter fra bebyggelsen på Lilleaker. Rett ved stien, ved Jarfossen, er det en fin benk på en fjellknaus som er satt ut av Vestv – vel (antar at det er Vestveien Vel). Her kan du sitte og nyte utsikten og høre bruset fra Jarfossen.
industri langs elva
Denne idyllen er absolutt ingen selvfølge! I mange år har naturvernere og beboere langs elva her kjempet for å bevare, rydde opp og utbedre naturen, miljøet og turveiene.
Da industrien kom til elva på midten og slutten av 1800-tallet var det tre store bedrifter som etablerte seg i den nedre delen av Lysakerelva; Lysaker Kjemiske Fabrikk, (nå Møllefossen Kafé), Mustad fabrikker og Granfos Papirfabrikk. I begynnelsen hentet de sin produksjonskraft fra fossefallene ved Fåbro og Møllefossen. Men, de brukte også elva som avløpskanal. For eksempel da papirfabrikken var i full drift kunne elva ha både rød eller grønn farge alt ettersom hva slags innfarging man hadde på papiret som ble produsert. Den nedre delen av Lysakerelva ble ikke særlig attraktiv for fiske og bading!
Kloakk og søppel
Utover første halvdel av 1900-tallet ble det enda verre. Da var det boligbyggingen som tok av, kloakkrørene ble selvsagt lagt ned i veiene, men de endte ikke i et renseanlegg. Her var det åpen kloakk rett i elva, noe de fleste syns var helt normalt på den tiden.
I tillegg ble elveskråningene her brukt som søppelfyllinger, alt ble kastet ned mot elven, en slags «nær-søppelfylling» billig og greit. Et sted litt lenger opp langs elva står det faktisk fremdeles et lite skilt – Vennligst ikke kast hageavfall her –
Boligmangelen både før og etter Den annen verdenskrig førte også til at uteliggere fant ut at ingen ville bry seg om de bygget seg noen hytter her i kloakk-søppelet.
På 1960-tallet ble hyttene revet. Først på 1980-tallet ble VEAS renseanlegg bygget, det store kloakkanlegget på vest-siden av Oslofjorden. Endelig kom det kloakkledninger som bedret forholdene i og langs Lysakerelva.
Fiskelykke
I dag tar vi det for gitt at Lysakerelva er et rekreasjonsområde for alle og spesielt for de som bor langs Bærumsiden og Oslosiden. Nå er det rent vann med bademuligheter og turmuligheter med flotte opparbeidete stier. Og hvis du har fiskekort er det fine fiskemuligheter her også. Nederst ved Møllefossen er det bygget laksetrapp (fra 1991). Årets fiskekort var det mulig å kjøpe mellom 1-31. mai, men etterspørselen er blitt så stor at Lysakerelvas fiskeforening deler dem ut etter loddtrekning!
Terje Sølsnes says
En særdeles god forbedring av elvens ‘kvalitet’!
Marianne says
Ja ikke sant!