Sjette desember – Julekalender 2020:
Hvem står bak granittløvene som vokter Stortinget?
De to som faktisk hugget løvene ut av to store granittblokker fra Grefsen har fått liten ære. De var nemlig straffanger fra Akershus festnings slaveri og arbeidsanstalt!
Stortingsarkitekt den svenske Emil Victor Langlet hadde ideen om å la to løver vokte inngangen til Stortinget. Han diskuterte dette med billedhugger Christopher Borch. Borch fikk oppdraget og tegnet og modellerte det han kalte «de godmodige» løvene. Deretter lot han sin dyktige elev Guldbrand Eriksen Mørstad (1829-1888), en fattiggutt fra Valdres, gjøre selve utførelsen. Guldbrand var dømt for overlagt drap, men han hadde fått dødsstraffen omgjort til livsvarig straffarbeid på Akershus festning. Guldbrand fikk også hjelp til huggingen av en annen fange, som bare er kjent ved navnet Sivert.
Guldbrand Mørstad ble drapsmann i 1856. Da han forsøkte seg som falskmyntner sammen med kameraten Knut Offerdalen i Bergen, ble de avslørt. Da truet den panikkslagne Knut med å angi Guldbrand, som trolig hadde stått for selve myntstøpet. Knut presset ham også hardt for penger. Etter en tids press myrdet Guldbrand sin tidligere venn med 16 knivstikk og skar over strupen hans. Guldbrand ble tatt kort etter og idømt dødsstraff, senere ble dommen omgjort til livsvarig tukthus og han ble etter hvert sendt til Akershus som slave.
slaveriet på Akershus
Fra 1820 var slaveriet på Akershus den viktigste aktiviteten på festningen. De som havnet her var fanger som var blitt domfelt for alvorlige forbrytelser, men hadde unsluppet dødsstraff. Akershus straffeanstalt ble kalt Slaveriet på Akershus. Fangene ble satt til hardt arbeid på festningen, eller dersom de var syke eller gamle til arbeid i verksteder. De kunne også bli tatt med ut i byen for å jobbe, blant annet med veiarbeid. Fangene ble da leid inn av byen eller private.
Slaveriet skulle være avskrekkende. Slavene måtte gå i jern under hele straffetiden uansett lengde. De skulle gå i jern når de arbeidet, spiste, sov eller andre ting.
Steinhoggeriet ved Akershus var en viktig arbeidsplass, og flere av fangene ble svært dyktige steinhoggere. Billedhugger Christopher Borch bygget opp en praktisk kunstskole for fangene i tegning og steinhugging, og her lærte han opp Guldbrand og en gruppe fanger. Borch var opptatt av at fangene skulle utvikle sine talenter og føres tilbake til samfunnet.
Stortingets åpning i 1866
Da løvene ble avduket i 1866 var de ikke bare Stortingets aller første kunstverk, men også Christianias aller første friluftskulpturer. 5. Mars 1866 ble Stortingets høytidelige åpning feiret. Om kvelden var det festmiddag som skulle vare i seks timer med 10 retter på Hotel du Nord i Dronningensgate 13. I følge festrapporten var:
Både regjeringen og Høyesterett var blant gjestene. Det samme var det akademiske kollegium, Christianias borgermester, andre fremtredende borgere – og selvfølgelig arkitekten selv, Emil Victor Langlet. Festen ble løftet til stadig nye høyder med dusinet fullt av taler og skåler til ære for fedrelandet og kongen, tidligere stortingsmenn, Sverige, bygningskomiteen, hovedstaden, arkitekt Langlet og enda noen flere.
Undres på om Guldbrand var invitert? Vel, først i 1873 ble Guldbrand Eriksen Mørstad benådet «for fortjenester mot Norges nasjonalforsamling». Det var 7 år etter innvielsen av Stortinget! Les mer om Guldbrands historie HER!
Anne Hveding Herbern says
Hva du finner ut, Marianne! Kjempe interessant!
Marianne says
Tusen takk Anne ❤️